Wat zijn oorgaatjes en oorpiercings en welke verschillende soorten zijn er allemaal? Wij zetten de meest voorkomende oorgaatjes en oorpiercings netjes voor je op een rijtje.

Oorgaatjes

We beginnen met de oorgaatjes. Dit zijn de gaatjes in je oorlel. Oorgaatjes zitten niet in je kraakbeen. En zolang dit niet het geval is hebben juweliers hier geen vergunning voor nodig. Wel hebben ze hygiene richtlijnen. (op de afbeelding heten deze oorgaatjes earlobe en upper earlobe)

Oorpiercings

Dit is een heel ander verhaal. Een oorpiercing zit in je kraakbeen en laat je zetten bij een piercingshop. Er zijn een paar uitzonderingen. Sommige gaatjes door je kraakbeen worden wel bij een juwelier gedaan. Bijvoorbeeld de lower helix en de helix. Je kraakbeen wordt letterlijk "gepierct" en hierdoor noem je het een piercing. Er zijn diverse soorten oorpiercings. Ben jij je aan het oriënteren voor een nieuwe piercing? Hieronder de meest voorkomende soorten.

Zoals je in de afbeelding kunt zien zijn er tal variaties op het gebied van oorpiercings. Je kunt er rustig over nadenken welke het beste bij je past. Laat je altijd goed informeren voordat je een oorpiercing gaat zetten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Tips

  1. Denk goed na over het tijdstip van het zetten van een piercing/oorgaatje. Hiermee bedoel ik, wanneer ga je een oorpiercing/gaatje laten zetten? Je oor kan gevoelig zijn en heeft extra verzorging nodig de eerste weken na het zetten van een piercing. Het is daarom niet aan te raden om vlak voordat je op (zomer) vakantie gaat een oorpiercing te laten zetten. Wellicht kun je er niet mee zwemen of zit je in het buitenland met wellicht een ontstoken/geïrriteerd oor.
  2. Tussen de 16-18 jaar heb je toestemming van een ouder nodig.
  3. Zorg dat jij een prettig gevoel hebt bij de piercingshop. Ookal heeft de shop goede reviews, voelt het niet goed, zoek dan een ander.
  4. Nazorg is net zo belangrijk als het goed zetten van een piercing. Geloof me, je bent echt niet de eerste die zijn/haar oorpiercing/oorbel niet meer draagt omdat het ontstoken is. (dat zou zonde zijn)